Introductie

Graag stel ik mij aan u voor. Mijn naam is Yolanda Smith. Ik ben als psycholoog afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in 1995.

Mijn werk in de specialistische geestelijke gezondheidszorg ben ik gestart in 1997. Tot 2003 heb ik in het UMCU met kinderen op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie gewerkt en met volwassenen op de afdeling Medische Psychologie. Veel voorkomende diagnoses waren ADHD en PDD-NOS bij de kinderen, en bij de volwassenen angst- en depressieve stoornissen, met verlies- en traumaverwerking door of naast ingrijpende, vaak terminale, lichamelijke ziektes. In die periode heb ik mij gespecialiseerd tot psychotherapeut en klinisch psycholoog. In 2002 ben ik gepromoveerd op de geslachtsaanpassende behandeling bij transseksuelen. Voor dit onderzoek heb ik transseksuele adolescenten en volwassenen geïnterviewd over hun problemen, symptomen en kwaliteit van leven voor en na hun behandeling. Met dit onderzoek werd het effect van de behandeling en de zorgvuldigheid van de gemaakte afwegingen aangetoond.

Van 2003 tot 2021 heb ik gewerkt voor het Militair RevalidatieCentrum. Daar heb ik mijn deskundigheid uitgebreid met betrekking tot hersenletsel, zoals een beroerte of hersenschudding. In dit centrum staat multidisciplinaire revalidatie van militairen en burgers centraal van o.a. neurologische en psychische polytrauma, chronische pijn en medische aandoeningen met neuro(psycho)logische oorzaken en/of gevolgen. Ook heb ik daar in samenwerking met andere specialisten binnen Defensie patiëntenonderzoek verricht naar (neuro)psychologische gevolgen van bermbomincidenten.

Vanaf 2010 bied ik psychotherapie aan vanuit mijn vrijgevestigde praktijk in Maarssen.